Кирил Петков заплашил ДПС с:

Кирил Петков заплашил ДПС с: “Аз вас ще ви оправя”, твърди Станислав Анастасов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентарната група на ДПС твърди, че премиерът Кирил Петков отправил заплаха към депутата от движението Станислав Анастасов преди няколко седмици като дори замесил името на координатора по санкциите, който е с ранг на посланик в Съединените щати, Джеймс О`Брайън, предаде БНР.

“Кирил Петков се опита да ме привика с жест. Застанах на дистанция около метър и половина – два, за да може все пак да се чуваме. Не държа някой да ми говори на ушенце, ние сме против тези неща. Той ми каза: ” Аз ще ви оправя”. Не повярвах на ушите си, казах “Моля”, а той повтори: “Аз вас ще ви оправя”, разказа зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов пред журналисти в парламента днес и добави: “Каза “Джеймс О`Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини”. Приканих го да излезе на трибуната и да го повтори, а той се облегна назад и каза: “До три седмици очаквайте новини”. Имаше колеги зад мен, от групата, между другото, така че има достатъчно свидетели на случката”.От ДПС днес поискаха парламентът да разгледа предложените от тях промени в Закона за енергетиката, но искането им беше отхвърлено и при прегласуването.


Със законопроекта се предлага създаване на механизъм, чрез който да се увеличат приходите във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” и да се продължат програмите за подпомагане на бизнеса и нуждаещите се групи.

Предлага се определени производители да заплащат допълнителна вноска, само от приходите, реализирани на електроенергийната борса за периода април 2022 г.- декември 2022 г., като вноска по този механизъм няма да дължат производителите, използващи биомаса, въглища и/или природен газ като първично гориво, тъй като те не са реализирали свръхпечалба, поради високата себестойност на произвежданата електроенергия, посочват вносителите от ДПС.

Рамадан Аталай (ДПС) поиска парламентът да разгледа измененията с аргумента, че инфлацията е близо 20 процента, а печалбата на държавните предприятия в енергетиката е над 528 процента на АЕЦ “Козлодуй” и над 720 процента на “Българския енергиен холдинг” (БЕХ). Той посочи, че парите, събрани за първото тримесечие от надпредвидените печалби на държавните предприятия, са над 1 млрд. лева. По думите му, от производство на зелена енергия от 100 мегавата предприятията получават допълнително над 300 млн. за първото тримесечие.

“Не мога да разбера какво повече трябва да ви предлагаме. Срам ме е, че ви предлагаме да ви подпомогнем, да разберете, че не се краде така. Обърнахте всичко на джебчийство”, коментира Аталай. Той призова: “Дайте да приемем този законопроект, да дадем възможност на г-н Василев законно да изхарчи около 3 млрд. на всяко тримесечие – сега са незаконни”.

По думите му, сега управляващите взимат от парите на магистрала “Хемус” и не се знае за какво ги харчат. Миналата седмица финансовият министър Асен Василев обяви, че парите за “Хемус” са отишли за енергийни компенсации. 

След като предложението за включване на промените в Закона за енергетиката беше отхвърлено и при прегласуването, поискано от Рамадан Аталай, председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ поиска от дневния ред да отпадат и промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, които, по думите му, са лобистки. Лобистките закони получават бърза писта в нарушение на правилника, коментира той.

Предложението на Карадайъ за отпадане на точката обаче не срещна подкрепа в пленарната зала.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар