Кирил Петков за ББР: Пълно безобразие… оттук нататък ще има рестрикция – нищо повече от 5 млн. (ВИДЕО)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Както вече ФАКТИ съобщи, министърът на икономиката Кирил Петков уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие – Митко Симеонов и Велина Бурска. Петков определи като пълно безобразие огромните кредити в общ размер на 946 млн. лева, които те са отпуснали на едва осем големи фирми, индиректно свързани със съмнителни лица от родната олигархия.

Министърът на икономиката подчерта, че тези средства трябва да бъдат отпускани и да повишават конкурентноспособността и иновациите на малките и средни предприятия и да вдигнат стандарта на живот в страната, защото са на данъкоплатците, защото ББР не е търговска банка.

“Когато погледнах данните, тази концентрация от топ осем клиента, получили 946 млн. кредити, и това, което ми беше докладвано тази сутрин – че от средствата, дадени към частни клиенти извън банковия сектор и извън държавните институции, от 1,9 млрд. лева раздадени средства, 1,8 млрд. лева са в топ 20.

“Това за мен няма нищо общо с тази визия, която аз се надявам ББР да има. Това за мен е пълно безобразие. Много съжалявам, че хората, които са били отговорни за тази концентрация, за тези най-големи кредити не са сред нас (бел. ред. визирайки членовете на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска) .Истината е, че задачата на тази банка не е да се конкурира въобще с търговските банки. Има търговски банки за това. Всеки един от нас си плаща данъците с идеята тази банка да повдига, да повишава конкурентноспособността и иновациите на малките и средни предприятия. Да вдигаме стандарта на живот, от тях зависи стандартът на живот, а едновременно с това да ограничим всякакъв начин тези средства да отиват в грешната посока”, аргументира се министърът на икономиката.

“Затова ние с зам.-министър Калина Константинова внесохме към Българската народна банка нов устав, с който слагаме 5 млн. максимален кредит, който тази институция да може да дава. Обръщам се към зрителите – банката оттук нататък ще има рестрикция – нищо повече от 5 млн. лв.”, заяви категорично Петков.

“Моля Ви, независимо кой е на моето място като принципал – тази банка е на всеки един от нас. Трябва да следим, ако някой някога реши отново да вдигне този лимит”, предупреди министърът.

“Другото, което е пълно безобразие – хората, които са сложени да пазят публичния интерес, освен вас (бел. ред. обръщайки се към председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев), не щяха да дойдат. Ние им дадохме пълното право да обяснят как и защо са решили тези осем компании да получат тези средства. Това за мен е недопустимо – липса на прозрачност, липса на отговор на покана, която ние сме отправили в писмо с три реда. След тази среща ще дам нареждането за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска”, възмути се Кирил Петков.

София / България

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар