Кирил Никола Минчев

Кирил Петков и активистите му пак НАРУШАВАТ закона! Кой ще вземе мерки?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Активисти на „Продължаваме промяната“ събират подписи от минувачи за участие в изборите. Това обаче се прави в нарушение Закона на личните данни и Избирателната комисия, тъй като партията на Кирил Петков и Асен Василев още не е регистрирана. Освен това хората поставят подписите си на празен лист, видя Lupa.bg.

„За пореден път ПП „Продължаваме промяната“ показва, че тя е над всякакви закони и всякакви правила, тях закони не ги интересуват и ги газят като валяк.

Нерегистрирана партия, т.е. едно правно нищо в нарушение на ИК, както и в нарушение на Закона за защита на личните данни прави подписка на бланка без име на субекта, който ще участва в изборите. Това е задължително условие по ИК, защото разписването на празна бланка значи, че този който се подписва не знае за какво се подписва и събира лични данни без да е администратор на лични данни, тъй като е правно нищо)“, коментира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Софийският градски съд в 7-дневен срок от влизане в сила на решението за регистрация вписва политическата партия в регистъра на политическите партии. В тази връзка от 17 август съдът има 7 дни да ги впише. Може да го направи на 18 август, но тогава срокът за подаване на документи в ЦИК ще е изтекъл.  А може да го направи и на 25 август. Чак когато това се случи съгласно ал. 4, те стават юридическо лице и едва тогава могат да си вземат ЕИК (булстат), респ. да кандидатстват пред Комисията за защита на личните данни да станат администратор на лични данни, за да получат разрешение да събират подписи, обясни юристът.

Той пита къде е ЦИК, МВР, прокуратура? За какви честни избори изобщо може да се говори, при положение че тези хора не спазват правилата и нарушават принципите на равнопоставеност? Интересно как ще налагаш върховенство на закона при положение, че го газиш при всяка твоя поява?

Прокуратурата не възрази срещу регистрацията на „Продължаваме промяната“ като партия и сега предстои произнасянето на Софийския градски съд.

За да обяви решението си, съдия Никола Чомпалов има 14 дни. Ако го направи преди края на срока и при заявеното от прокурор Милен Ютеров, че държавното обвинение не възразява срещу регистрирането на „Продължаваме промяната“, формацията може да влезе в срока – до 17 август, и да се регистрира за самостоятелно участие във вота на 2 октомври.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар