Кирил Петков: Не ни е страх да сме на власт през зимата

Кирил Петков: Не ни е страх да сме на власт през зимата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България беше изпаднала в политическа безпътица, откакто свалиха нашето правителство. ГЕРБ не показа визия, план, нито реални разговори с други политически сили. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

По думите му от партията са решили, че тази безпътица трябва да спре и затова с ДБ ще заявят ясно, че не ги е страх да управляват през зимата и да поемат политическата отговорност в този парламент. „Решихме ясно да се сложат критерии, днес показахме визия за едно такова правителство“, каза Петков.Бившият премиер акцентира, че нещата могат да се случат без задкулисни уговорки и търговия на политики. „Имаме 9 законодателни инициативи, ако се подкрепят в зала, готови сме да поемем отговорно“, допълни съпредседателят на ПП. Според него сега е време, преди втория мандат, да се покаже дали тези мерки ще се подкрепят от останалите партии.


Добави, че Изборният кодекс няма как да е първи приоритет, затова дават възможност – дали утре промените ще влязат в зала и как ще се гласува там. „Ако хартиената бюлетина бъде върната, ПП няма как да направи правителство на малцинството с втория мандат„, заяви Петков.

Той каза още, че трябва да бъдат ограничени правата на главния прокурор, което е един от техните приоритети. Също и приемането на социалния пакет, бизнес пакет, влизането в Шенген и еврозоната и други.

Казваме – тези въпроси са на всички нас, въпросът е смеете ли да направите отговорната стъпка за България или нагаждате политическите си интереси, допълни Кирил Петков.

Предлаганите от тях промени могат да бъдат внесени в Народното събрание в понеделник.

Асен Василев: Без бюджет за 2023 г. няма да ни приемат в Шенген и Еврозоната

Депутатите от „Продължаваме промяната“ не са съгласни да се удължи текущия бюджет, защото така ще бъдат блокирани всички социални плащания. „Няма как да ни приемат в Шенген и Еврозоната без бюджет за следващата година“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш вицепремиер и финансов министър Асен Василев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Нескопосани фойерверки на ГЕРБ и опити за отвличане на вниманието – така Василев коментира скандалите около „Джемкорп“ и новата временна комисия за проверка на меморандума в Народното събрание.

„Това не е договор. Ако беше такъв документ, той трябваше да мине през парламента, както всички големи международни договори, както се случва с този за F-16. Това е някакъв меморандум за бъдещи намерения – евентуално нещо да се прави в страната, което Министерство на енергетиката си е подписало с компанията. Прекратен е. Няма никакви последици за държавата и наистина това са просто опити за отвличане на вниманието“, обясни Асен Василев.

Той каза също, че не е виждал доклада на ДАНС по темата, а е чул за него от министъра на енергетиката, който е съобщил за него по време на едно от заседанията на Министерски съвет. Отрече, че държавата ни да е „дала на концесия цялата си енергетика на една офшорна фирма“ и отново повтори, че става дума за „опорки на ГЕРБ“, която не е вярна. „Кой международен договор може да мине без одобрението на парламента?!“, попита риторично Василев и отказа да говори повече по тази тема.

„По социално неравенство ние в момента се намираме Кот д’Ивоар и Малайзия“, категоричен беше той и отново повтори, че най-важната тема в момента е България да има правителство, за да върви напред, да се развива.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар