Кирил Петков: От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин”, заяви пред bTV бившият служебен министър на икономиката в кабинета “Янев 1” и настоящ лидер на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

По думите му от тази дата е уведомен от канадските власти, че цялата процедура е завършена.

В началото на август ГЕРБ-СДС внесоха в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаването на Петков в служебния кабинет заради двойното му гражданство.

Той обясни, че не се притеснява от решението на Конституционния съд по казуса и е категоричен, че това няма да му попречи за предстоящите избори и възможността да бъде депутат. “Надявам се Конституционният съд да реши, че на 21 април, когато направих своето волеизявление, предадох всичките си документи, включително паспорт, към канадските власти, че това е датата, от която аз съм само с едно гражданство, и това е българското”, каза той.

Петков коментира, че срещат проблем с изискването за двойно гражданство при набирането на кандидати за листите си, защото срещат много млади и образовани хора, които заслужават да бъдат издигнати за депутати, но не отговарят на нормативната уредба.

По думите му водачите на листите вече са ясни, като той познава всеки един от тях и е уверен в тяхната почтеност.

Петков потвърди, че е готов да работи с “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние Идваме” в 47-ото Народно събрание. Относно ГЕРБ и ДПС, той каза: “Даваме им такъв критерий, който според мен е леко невъзможен, но ако те го направят – браво! Това с “Извинявай” няма да стане”, посочи той и допълни, че те трябва да покажат желание за смяна на главния прокурор и реформа в съдебната реформа, така че потенциалните виновници да се изправят пред Темида. А за ДПС.

Относно споровете за образованието му, Петков обясни, че е придобил бакалавърска степен в Университета на Британска Колумбия, където е завършил “Финанси”. След това е работил 4 г. и от 2005 г. до 2007 г. е учил в “Харвард Бизнес Скул”, което е бизнес училището на престижния университет. По думите му това е пълната програма за магистърска степен.

Той обясни, че представители на “Продължаваме промяната” са част от Инициативния кабинет, който ще издигне Румен Радев за втори президентски мандат. “Той ни даде свободата за четири месеца да правим нещата, които вярвахме, че са правилни. Нито един път не ни вдигна телефона, за да каже: “Не го правете това”.

Асен Василев е единственият финансов министър, който сам избра кой да бъде шефът на НАП. Това не се беше случвало“, обясни Петков.

Бившият икономически министър призна, че президентът Радев ги е питал дали всичко около фирмите на Румен Спецов е наред, преди той да бъде назначен за шеф на приходната агенция. “Спецов направи проверки, където никога не са се правили. Очакваме в следващите дни атаката отново да дойде силно, защото ревизиите започват да излизат. Когато хора ще трябва да плащат неплатените си данъци и то в милиони, ще чуете пак за неговото минало и други клевети”, каза Петков.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар