Кирил Петков: Правим реструктуриране в редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Такава стъпка е направена за дружествата “Еко антрацит” и “Еко инженеринг”. Те ще бъдат преместени към МОСВ. По този начин ще се гарантира прозрачността, увери Петков.

“Внесохме няколко доклада в Министерския съвет. Първият е за това компанията “Монтажи” да се качи директно към Министерството на икономиката. По този начин ще предотвратим ситуации, като тази, в която фирмата строеше без търгове и обществени поръчки в 400 язовира. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни”. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният икономически министър Кирил Петков. Фирмата трябваше да ремонтира язовирите с половин милион лева. Обновени накрая се оказаха само 10.

“Третото нещо са самите язовири. Както видяхме, когато се ремонтират на два или пет пъти пазарните цени, накрая отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към Министерството на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири всъщност са напоителни, а някои са свързани с риболов. Пак несвойствена дейност… За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерството на земеделието. Знаем, че е в последния момент, но задаваме посока към следващия кабинет”, посочи министърът.

Според него, ако тези проекти бъдат реализирани, Министерството на икономиката най-сетне ще се превърне в модерно ведомство.

Прочети още:   Радев: Оставката на Гешев ще е в полза на гражданското общество и цялата страна

“Това не е въпрос за мен, като министър, а за стратегическата посока за развитие на България. Да, това би ограничило много непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът на икономиката даже няма досег до неща, които се случват във фирмата “Монтажи”. Тя е под Държавната консолидационна компания, която си има независим борд. Този тип стъпаловидни структури, с компании шапки, са били реална предпоставка за изтичане на нашите средства”, обясни Петков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар