Кирил Петков: Сменихме целия борд на

Кирил Петков: Сменихме целия борд на „Булгаргаз“, защото нямаме време за губене

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Кирил Петков се оплака, че кабинетът работи много и затова не му стига сънят, но няма време за губене.

„Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите! Г-н Цацаров, колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката. Снощи сменихме целия борд на „Булгаргаз“, защото нямаме време за губене“, заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю по Дарик радио.От думите му се разбра, че компанията е вземала неправилни решения при договарянето на цените спрямо борсите.


„В момента можем да вземем азерски газ през Неа Месемврия, там връзката може да се използва и получихме уверения от Азербайджан, че е възможно. Неясно защо обаче не сме го направили. Нещо повече, отказали сме се от тези количества. И ето как се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият борд най-малкото да не взема такива решения“, обясни той смените в енергийната компания.

„КЕВР трябва да е работещ орган и да има възможност да влезе истински в ценообразуването на енергийните дружества. Ако не опиташ, защо се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си?“, удиви се Петков.

„И когато нещо не изглежда нормално, трябва да се разследва. Виждам, парламентът да работи сериозно по въпроса, и когато имаме нов КЕВР с петте независими човека, не би трябвало да имаме повече такива изненади“, добави премиерът за персоналните промени в енергийния регулатор.

„Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО“, коментира Петков предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия.

„От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е, докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни“, коментира още министър-председателят.

„Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим, да го направим. Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва“, добави Петков.

„България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било“, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

„За първи път с българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш – български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме готови да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега вече почваме да попълваме тези дефицити, а не да се харчат пари за отбрана, защото някой искал да си купи нещо“, разясни премиерът защо правителството предложи български части да усилят източния фланг на НАТО на наша територия, а не да се приемат съюзнически части.

„В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес, сме ние“, констатира премиерът.

Министър-председателят засегна темата и за управлението на кризата от коронавируса.

„Не затваряме никой за нищо, докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките. Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата „Аз си решавам“ не е вярна. Освен за себе си, решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата“, заяви още Петков.

По темата за санкциите по закона „Магнитски“ премиерът каза, „този закон показа огромна дупка в нашите възможности да си решаваме сами проблемите“.

„Сега се мисли за закон, който да регулира това отношение с „Магнитски“, за да няма обвинения, че друга държава решава нещата при нас. Но и да се установи защо всички наши органи са изпуснали това, което САЩ вижда от 8000 км. Ако антикорупционната комисия я направим в работещ вид, ще адресира точно този проблем“, даде заявка по адрес на реформата в КПКОНПИ Кирил Петков.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар