Кирил Петков с шокиращ разказ как за ИТН, ГЕРБ и ДПС е по-важно гражданството му, а не удрящите ни кризи

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жегата дойде от ИТН, после се координираха с ГЕРБ, а вчера в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и с ДПС. Явно много добре съм си свършил работа. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков и поясни: „Мен това лично ме мотивира, когато има толкова силна съпротива, значи съм на прав път”.

По думите на Петков, имало гласуване дали да присъства на КСНС, след като има и доклад за рисковете пред българската икономика в следващите няколко месеца. Гласовете против бяха ИТН, ГЕРБ, ДПС и БСП, твърди икономическият министър. В крайна сметка, Петков е бил пуснат на съвета.

Имахме да обсъждаме няколко огромни кризи – КОВИД, пенсиите, бюджета, бежанската криза. На базата на това, по думите на икономическия министър пред Нова телевизия, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ попитал „кога Кирил се е отказал от канадското си гражданство”. Президентът казал, че не за това е свикан КСНС и Карадайъ си тръгнал. Не можех да повярвам, че тези хора трябва да са националноотговорни за нашето бъдеще, заяви Петков.

Тошко Йорданов каза и, че „КОВИД, пенсиите – не ме интересува, може би само бежанската криза”, твърди Петков какво е било участието на ИТН на вчерашния КСНС.

Румен Радев беше отговорният политик за големите теми. Той не позволи КСНС да се превърне в говорилня за моето гражданство – това е тема на Конституционния съд, каза Петков.

Не, нямам валиден канадски паспорт – върнах го на канадските власти. Придобих гражданството на 14 години, направих волеизявлението си за отказ през април, при първата възможност, разказа Петков. Чуждото гражданство е въпрос на собствен избор, не е натрапено – това гласи основата на решение на Конституционния съд от 1995 година според прочита на Петков. „Моето волеизявление е моментът, в който аз съм се отказал от канадското си гражданство от страната на България”, заяви той и посочи, че очаква бележка от канадските власти, потвърждаваща решението му – но тази бележка, според Петков, е само формалност.

Кирил Петков не вижда прилика със случая с Жорж Ганчев, защото със САЩ сме имали спогодба, а оттогава и САЩ са променили подхода си – ако човек с американско гражданство поеме публичен пост в друга държава, трябва изрично да потвърди, че запазва американското си гражданство.

Има над 2 000 000 българи в чужбина, напомни Петков, с уточнението, че е много важно те да могат да помогнат на страната си лесно.

Знаех, че ще има цена, когато приех да бъда министър. Но това, което ме мотивира, е, че много бих се радвал, ако за нашите деца политиката не е мръсна дума, каза Петков. Той обеща, че дори Конституционният съд да вземе решение, че той не може да е икономически министър, това няма да го откаже да търси начин да работи и помага на България.

„Искам да накарам депутатите с моите колеги от служебното правителство колко важно е да актуализираме бюджета”, подчерта министърът. 430 млн. лева няма да влязат при българския бизнес при новата ковид криза. 300 000 служители са това, българските фирми ще трябва да се оправят сами. А за българските лекари – как се очаква по 18 часа на ден да се борят с КОВИД, попита Петков. И добави – какво ще стане при тръгнали 3 000 000 афганистански бежанци и няма актуализация на бюджета. По думите му, най-неприятното е, че пари има, но няма законов начин да се харчат. Какво ще прави следващото правителство при такова положение, ако няма актуализация, попита още Петков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар