Кирил Рашков, известен като Цар Киро, почина в Пловдив

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ромският бизнесмен Кирил Рашков, известен с прякора си Цар Киро, е починал тази нощ в дома си. Новината потвърди адвокатката на семейството Росица Драгинова, предава “24 часа”.

“Рано сутринта ми се обадиха да ми кажат. Погребението е в неделя”, каза Драгинова.

Близки до Рашков припомнят, че здравословното състояние му е било лошо. Прекарал е два инфаркта, имал е болно сърце и проблеми с бъбреците.

Кой е Кирил Рашков

Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година и твърди за себе си, че се е появил на бял свят в пловдивския квартал “Столипиново” и е най-малкото от 8 деца на лице, известно като ромския цар Гого.

Сключва брак с жена на име Костадинка.

През 1984 година е арестуван за притежание на злато и валута, иззети са му над 2 милиона лева, след което е изпратен като криминален престъпник в Белене.

До 1990 година Кирил Рашков има общо 7 присъди, за които е осъден на общо 30 години затвор.

След 10 ноември 1989 година е освободен и отваря завод за алкохол “Цар Гого” край Катуница. През 1993 година е арестуван за производство на фалшив алкохол, а от складовете му са иззети 126 тона спирт, 140 кашона с ракия-менте, 200 000 празни бутилки и 14 машини за бутилиране.

Рашков излиза от ареста под гаранция от 10 000 долара.

През 1998 година Рашков основава партия “Свободна България”, която печели общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Същата година трима подчинени на Кирил Рашков са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на вестник “Труд”.

През 2001 година Кирил Рашков и семейството му купуват над 100 декара земя в землището на Катуница и построяват няколко вили. Заради незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки влиза в конфликт с кметицата на Катуница София Христева, която организира подписка сред съселяните си и сигнализира с жалби компетентните органи.

През 2010 година пред дома ѝ е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява Кирил Рашков, че е подбудител на деянието[4].

През 2009 година е разбит цех за производство на алкохол на Кирил Рашков в Катуница и са иззети 1 тон спирт и 800 тона меласа. На 24 август 2010 година в Централни гробища в Пловдив е съборен незаконен навес на гроба на сина му Иван, който умира от рак през 2008 година[5].

През 2010 година Асеновградският районен съд осъжда на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналиста от PRO.BG Емил Кацаров. Журналистът е отвлечен в дома на Кирил Рашков и е малтретиран.

На 23 септември 2011 година приближени на Кирил Рашков прегазват и убиват 19-годишния местен жител Ангел Петров, докато развежда кучето си и пред погледа на баща му.

Починалият е внук на бившата кметица на селото София Христева. Следва погром над имотите на Кирил Рашев, след които той дава редица изявления пред медиите: “Ние имаме много имоти, дано и тях да ги опожарат, за да може след това да стане… Вие знаете какво ще стане. Направете всичко възможно да спрат.

Събитията стават повод, за да започне имотна проверка на състоянието на Кирил Рашков. Кирил Рашков е задържан. Повдигнати са му обвинения за закана за убийство, отправена към лице от село Катуница.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар