Кирил Петков

Киро бълва манипулации пред „Таймс“: Русия свали правителството ми!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът в оставка Кирил Петков видя намеса на Русия в свалянето на правителството му. Той даде интервю в британския вестник „Таймс“, в което коментира политическата ситуация у нас.  То е озаглавено: „Ние сме следващите в списъка на Кремъл“.

Пред британския журналист Том Кингтън, Петков заявява: „Ние ограничихме корупцията локално, но открихме, че имаме по-голям враг: руското проникване. Не разбрахме, че корупцията и руското влияние са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите“.

Според Петков той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан.  „Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на „Газпром“, но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече. Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това“, допълва премиерът в оставка.

Петков твърди още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати.

„Общо взето съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване“, казва министър-председателят в оставка. „[Руският] посланик беше заподозряна, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше директна намеса“, добавя той.

Сходна схема той вижда и по повод вдигнато на ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония, въпреки съпротивата на Русия. „Русия влияеше от двете страни на границата“, казва Петков и добавя: „Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен“.

Премиерът в оставка говори още за проблемите с газовите доставки, изгонването на руските дипломати, казусът с „Капитан Андреево“, ветото за Северна Македония и съдбата на главния прокурор.

Петков завършва интервюто си за „Таймс“ без да съжалява, че стореното от кабинета му е довело да поражението в парламента: „Всичко си заслужаваше, дори ако цената беше моето правителство“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар