Промяната

Киро и Асен закопаха България! Изпратихме 2022 г. с дефицит от 4,5 млрд. лева, рекорд за последните 12 години

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бюджетният дефицит на страната достигна рекорд – 4,5 млрд. лв. С големите заслуги на Кирил Петков и Асен Василев и тяхното кратко абсолютно безумно управление на държавата с тяхната „Промяна“.

Това показват прогнозните изчисления на финансовото министерство. Това означава, че дефицитът на страната е 2,9% от БВП или на ръба на трите процента, за да покрие изискванията на Пакта за стабилност и растеж и вероятно няма да бъде пречка за присъединяване на страната към еврозоната след една година.

Отчита се добро изпълнение на приходите по консолидираната фискална програма (КФП). Прогнозата за декември м. г. показва, че приходите, помощите и даренията по КФП са близо 65 млрд. лв. От тях 3,8 млрд. лв. са еднократни – свързани с компенсацията на високите цени за електроенергия на небитовите абонати. Окончателно през ноември приходите са били над 56 млрд. лв.

Прогнозните разходи в последния месец на 2022 г. са почти 63 млрд. лв. без над 3 млрд. лв. За компенсации за тока на бизнеса. За ноември разходите са почти 57 млрд. лв. Фискалният резерв намалява с близо милиард лева през декември спрямо предходния месец.

От Министерството на финансите обаче посочват, че липсва устойчива промяна в икономиката, която да доведе до трайно нарастване на бюджетните приходи. От ведомството отбелязват още, че усвояването на европейските фондове е слабо, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост. Припомняме, че в края на 2022 г. в хазната влезе първия транш по ПВУ за 2,7 млрд. лв.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар