Кирил Петков

Киро на власт остави 80 хил. без прехрана

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За близо година регистрираните нови безработни са 281 хил.

Само от януари насам над 147 хил. души загубиха работата си

Тенденцията продължава

Влизането на Кирил Петков и Асен Василев във властта остави без прехрана над 80 хил. души. От началото на месец юли миналата година, когато служебното правителство, в което водещи фигури бяха Кирил Петков и Асен Василев, промени схемата за подпомагане на заетостта 60/40, до началото на август 2022 г., когато правителството “Петков” сдаде властта, регистрираните нови безработни са над 281 хил. души, показват данни на НСИ.

За същия период назначените на работа са само 201 хил. души. Оказва се, че по време на участието на Кирил Петков и Асен Василев във властта над 80 хил. души са останали без възможност да изхранват семействата си.

Негативната тенденция на пазара на труда започна много преди войната в Украйна – още от юли миналата година, когато мярката за подпомагане 60/40 беше променена, така че много по-малко фирми да могат да се възползват от нея. След това последваха поредица от грешки в управлението, като например въвеждането на маски на закрити обществени места от днес за утре през есента на миналата година, което сви продажбите в редица търговски обекти и остави много хора на улицата.

Последваха и други грешки на правителството “Петков” като например забавянето на компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока. Това доведе до лавинообразно вдигане на цените от заводи и търговци, защото просто не знаеха каква сметка за ток ще трябва да плащат. Компенсации на бизнеса бяха дадени след заплаха от страна на работодателите, че ще има национален протест, и след като лавината с цените беше тръгнала.

Последва и решението на правителството “Петков” да не плаща руския газ по поискания от “Газпром” начин, което доведе до покачване на цените на газа за българските потребители и допълнително създаде напрежение и несигурност в бизнеса.

Всичко това спира инвестициите и създаването на работни места. Вместо да наемат хора и да вдигат заплатите предприятията се чудят как да свият разходите и да изплащат възнаграждения на служителите си.

През първата половина на миналата година страната постепенно започна да излиза от ковид кризата и назначените на работа изпреварваха броя на новите безработни. От началото на юли минала година насам тази тенденция се обръща и всяка седмица съкратените са повече от назначените. Изключение прави седмицата в края на юни тази година, заради наетите хора в началото на активния летен туристически сезон. Но това е само временна заетост за няколко месеца.

Само за периода от началото на годината докато кабинетът “Петков” сдаде властта новорегистрираните безработни са над 147 хил. души, показват данните на НСИ. За същия период постъпилите на работа са 105,8 хил. души. Така само за седем месеца без прехрана са останали 41,5 хил. души.

Негативната тенденция на пазара на труда няма да може да бъде прекратена лесно. През първата седмица след като служебен премиер стана Гълъб Донев отново съкратените са повече от назначените. Само за седмица новорегистрираните безработни са 5234 души, а постъпилите на работа са два пъти по-малко – само 2686 души.

По региони

Най-тежко е положението в Пловдив

Близо 26 хил. са уволнени в София

В Пловдив 10 хил. души са останали без препитание за период от близо една година.

Най-тежко е положението на пазара на труда в област Пловдив. За периода от началото на юли миналата година докато кабинетът “Петков” сдаде властта, в Пловдив новорегистрираните безработни са над 24 хил. души. Същевременно назначените на работа са само 14 хил. души. Така близо 10 хил. души са останали без препитание за период от близо една година, през която Кирил Петков и Асен Василев бяха във властта.

В София броят на съкратените за същия период е по-голям – близо 26 хил. души. Но и наетите на работа са повече – 17,6 хил. Така нетно на улицата са останали 8,3 хил. души, или по-малко отколкото в Пловдив. От януари насам обаче ситуацията се променя и в София без препитание са останали повече хора отколкото в област Пловдив. За последните седем месеца нетно без работа в София са останали близо 6 хил. души, а в Пловдив – 5,6 хил.

На трето място по най-много хора, които са останали без препитание през последната близо една година е област Благоевград, където броят на съкратените е с близо 7 хил. души повече от назначените. Топ пет се допълва от областите Бургас и Стара Загора.

Изключение от общата тенденция е само община Добрич, където наетите на работа са повече от съкратените. За година назначените са с 225 души повече от регистрираните безработни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар