Киселова: Петър Илиев ме заплаши със съд, той няма място в правителството

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още през 2015 г. беше ясно, че Петър Илиев е преписвал от книгата ми, но за да не стават скандали… Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Нормално е това да стане, но когато той има здрав гръб… И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието”.
Това казва в интервю за сайта anteni.bg доц. Наталия Киселова.

Тя обвини номинирания за вътрешен министър от ИТН Петър Илиев, че е преписвал от нейната дисертация “Парламентарен контрол” в книгата си “Компетенцията на Народното събрание”, където има взаимствани цели пасажи от труда на доц. Киселова. На въпрос защо не е съдила Илиев, Киселова отговаря, че е била притисната от колектива и е нямала съюзници.

Сега обаче нейни съюзници са медиите. Според нея сега са се променили правилата, по които работи Етичната комисия в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” и преди да се обърне към нея, Киселова ще говори с декана и с ръководителя на катедрата. Защото това е репутационна щета за Юридическия факултет.

Петър Илиев не се е свързвал с доц. Киселова, но през медиите я заплашвал, че ще я съди и “какво ли не”, казва доцентката. Но нейната цел не е да се съдят.

“Искам такъв човек да няма място в едно правителство”, категорична е Киселова. От ИТН никой не я е търсил, по думите ѝ. “В интерес на истината, единствен ми звъня човек от БСП, когото познавах отпреди, за да ме пита дали е вярно. Да, вярно е, и какво от това”, пита Киселова.

Тя твърди, че изчезването на книгата на Илиев от книжарниците не е мистерия, той я е изтеглил преди месец. Но адвокатска група в мрежата (бел. ред. – става въпрос за фейсбук групата “Правна лудост”) с триста зора успяла да се добере до един екземпляр и направила сравнението.

Проверката на фейсбук групата “Правна лудост” показва, че в книгата на Илиев от 2015 г. има около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на доц. Наталия Киселова.

А в своя публикация “Дневник” дори изчислява, че страниците са 80. Дисертацията на Киселова е издадена в началото на тази година в книга със заглавие “Парламентарен контрол”. А как ще действа Етичната комисия на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, ако правителството мине и Петър Илиев вече е избран за министър?

“Ще го извикат в комисията, защото той е и преподавател, и ще го разпитат. Всеки има право на защита. Не знам какво решение ще вземе”, казва накрая доц. Наталия Киселов.

 

Журналистът Асен Генов също коментира казуса и заяви, че в момента чете двете книги на доц. Киселова и за него няма съмнение, че цитатите са много точно възпроизвеждани от книгата на доц. Наталия Киселова. Той определи това, като акт да да заимстваш тези и да не се позоваваш на автора.

Генов уточни, че няма да коментира темата с доц. Киселова преди интервюто с нея, но тя искаше да уточни, че въпросът се е политизирал.

„До колкото разбирам и от изяви на самите партньори на Илиев, те ще съдят всеки, който твърди, че е плагиатствал, всеки който попадне под ударите на такова съдебно произвоство аз бих го свързал с юристи и хора, които биха подкпели финансово едно такова дело“, обяви Генов.

Той даде за пример дело от преди години в Съда по правата на човека, който е отсъдил, че да наречеш политик идиот не е обида и в този смисъл прага на Илиев трябва да е много по-висок от този на всеки един български гражданин. „Както Трифонов си позволява да нарича хората „боклуци“, друг говори за „майцепродавци“, всеки един български политик би трябвало да е готов да срещне, ако по-висока, то поне равна по сила реакция“, заяви журналистът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар