Китайската мисия “Шънчжоу-16” изпрати първи цивилен астронавт към космическата станция

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай изстреля днес пилотираната си мисия “Шънчжоу-16” към космическата си станция, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии. Това е петата пилотирана мисия до китайската космическа станция от 2021 г. насетне.  Мисията включва трима астронавти като за първи път е включен цивилен учен.

Втората по големина икономика в света е инвестирала милиарди долари във военната си космическа програма, за да настигне САЩ и Русия.Екипажът на “Шънчжоу-16” излетя на върха на ракета “Лонг Марч 2F” от Центъра за изстрелване на спътници “Джукуан” в пустинята Гоби в Северозападен Китай в 9:31 ч. (01:31 ч. по Гринуич), показа държавната телевизия.


Ръководител на мисията е командирът Дзин Хайпенг, който осъществява четвъртото си извънземно пътуване, както и инженерът Джу Янчжу и професорът от университета Бейхан Гуи Хайчао, първият китайски гражданин в космоса.

“Тянгун” е перлата в короната на китайската космическа програма, в рамките на която Пекин изведе роботизирани роувъри на Марс и Луната и стана третата страна, която изведе хора в орбита.

Това е първата мисия до космическата станция “Тянгун”, откакто тя е навлязла в етапа на “приложение и развитие”, заяви Пекин.

След като влезе в орбита, “Шънчжоу-16” ще се скачи с основния модул на космическата станция “Тианхе”, преди екипажът да се срещне с трима свои колеги от предишния пилотиран полет “Шънчжоу-15”, които са на космическата станция от шест месеца и ще се върнат на Земята през следващите дни.

Мисията ще проведе широкомащабни експерименти в орбита… в областта на изучаването на нови квантови явления, високоточни космически времево-честотни системи, проверката на общата теория на относителността и произхода на живота.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар