Китайските заводи произвеждат все по-малко

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Промишлената активност в Китай през ноември спада за втори пореден месец, сочат най-новите официални данни, цитирани от Ройтерс и ДПА.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) за промишления сектор се свива до 49,4 пункта спрямо 49,5 пункта през октомври. Прогнозите бяха за 49,7 пункта. Индексът събира информация от месечните доклади на производствените предприятия и е важен индикатор за очертаващите се тенденции, посочва ДПА.

За втори пореден месец индексът остава под 50 пункта, което е границата, разделяща свиването от растежа.

Китайската икономика в момента е под натиска на слабо глобално търсене, проблеми на пазара на недвижимите имоти и слабо вътрешно потребление, макар и да има известни знаци за започнало възстановяване.

Икономическият растеж за третото тримесечие е по-добър от прогнозите и на годишна база възлиза на 4,9 на сто. Китайското правителство е заложило цел от 5 на сто растеж за годината.

“Вътрешният пазар не може да компенсира загубите от Европа и САЩ. Данните показват, че заводите произвеждат по-малко и наемат по-малко хора”, казва Дан Ван, главен икономист на банка “Хан сен Китай” (Hang Seng China Bank). “Налице е и очевидна загуба на доверие в правителствената политика”.

“(Данните) биха могли също да свидетелстват за загуба на доверие в правителствената политика”, добави тя, предупреждавайки, че дейността на заводите е малко вероятно да се подобри скоро, тъй като други икономически проблеми доминират. “Приоритетът сега е ясно ограничаване на риска от дълга на местното правителство и риска, породен от регионалните банки.”

Подиндексът на новите поръчки се сви за втори пореден месец, докато компонентът на новите поръчки за износ продължи спада си за девети месец.

Друг тревожен знак, съобщава Ройтерс, е, че огромният сектор на услугите се сви за първи път от 12 месеца. PMI в непроизводствения сектор, който включва услуги и строителство, се понижи до 50,2 през ноември от 50,6 миналия месец.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар