Китайски гигант започва производството на въздушни таксита

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията за електромобили Xpeng планира да достави първата си летяща кола през 2026 г., предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Миналата година компанията представи концепцията “Ланд еъркрафт кериър” (Land Aircraft Carrier). Тя включва въздушно такси с места за двама пасажери и електрически пикап, който превозва дрона в багажника си.

Предварителни поръчки за летящата кола ще започнат да се приемат тази година, каза Брайън Гу, съпрезидент на Xpeng. Компанията се надява доставките да стартират само след две години.

Сега летящата кола преминава през сертификационен процес пред китайските авиационни регулатори.

От пътниците няма да се изисква специален лиценз, за да летят с превозното средство, докато то се използва за спорт и отдих далеч от урбанизираните зони.

Xpeng се надява да разшири дейността си и в други области на електрическата мобилност, посочи главният й изпълнителен директор Хъ Сяопън.

Компанията разкритикува новите мита, които САЩ наложиха на китайските електромобили като възпрепятстващи постигането на въглеродна неутралност и прехода към зелена енергетика, предаде Ройтерс.

Гу изрази надежда САЩ да станат по-отворени, позволявайки на световни продукти да влизат и да се конкурират на американския пазар.

Xpeng вече продава електромобили в Нидерландия, Норвегия и Германия и има планове да влезе и на други европейски пазари, включително Италия и Великобритания. По-рано тази седмица компанията заяви, че влиза на френския пазар въпреки очакваните мита.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар