Китай ще си сътрудничи с руската армия във всички сфери и предупреди САЩ за провокациите

Китайски ГМО буби правят иновативен материал за бронежилетки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени в Китай са разработили метод за производство на паяжина от генетично модифицирани копринени буби. Те са произвели влакна 6 пъти по-здрави от кевлара, използван за бронежилетки и шлемове.

Новаторско проучване показва потенциална екологична алтернатива на търговските синтетични влакна. Констатациите имат огромно значение, вариращо от хирургически конци, ново военни дрехи, брони и материали за аерокосмическата промишленост.Паякообразната коприна е стратегически ресурс, който спешно се нуждае от проучване“, каза авторът на изследването Джунпенг Ми.


Използвайки комбинация от технология за редактиране на гени CRISPR-Cas9 и стотици хиляди микроинжекции в оплодени яйца на копринени буби, учените са създали организмите.

Изследването, публикувано на 20 септември в списание Matter, е първото, което успешно произвежда протеини от паякообразна коприна с пълна дължина, използвайки копринени буби.

Техниката позволява бърз комерсиализация и появата на екологична алтернатива на синтетичните търговски влакна като найлон.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар