Китайски космонавти се върнаха успешно на Земята

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екипажът на китайския космически кораб “Шънчжоу-17” благополучно се завърна на Земята след шест месеца престой на китайската космическа станция “Тянгун”, съобщават Китайската централна телевизия и БТА.

Капсулата на космическия кораб “Шънчжоу-17” се приземи на площадката за кацане Дунфен в района Вътрешна Монголия в Северен Китай.

Тяхната мисия включваше научни експерименти и тестване на различни товари, както и дейности извън кораба, по-специално монтажни и ремонтни в космоса. Освен това тайконавтите събираха оперативни данни, изпълняваха задачи за подобряване на ефективността на станцията и укрепване на координацията при взаимодействие с наземния център за поддръжка.

Държавната Китайска централна телевизия излъчи на живо завръщането на кораба.

Ротацията на “Тянгун” се състоя на 28 април. Екипажът на космическия кораб “Шънчжоу -18” ще обслужва станцията в продължение на шест месеца и в края на октомври тайконавтите ще се върнат на Земята.

Космическият кораб “Шънчжоу -18” на 25 април успешно достигна орбита с екипаж в състав Е Гуанфу, Ли Цун и Ли Гуансу.

Китай активно развива националната си космическа програма, разработвайки метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайските специалисти изпълняват проекти за изследване на астероиди и на Марс. Космическа станция на Китай вече е в оперативен режим в орбита.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар