Китайски студенти създадоха евтино „мантия невидимка“, което ги крие от камери

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от китайски студенти създаде обикновено изглеждащо палто на ниска цена. То обаче може да скрие човешкото тяло, денем или нощем, от камери за сигурност с изкуствен интелект, пише South China Morning Post.

Палтото InvisDefense може да се види от човешки очи, но е покрито с шарка, която заслепява камерите през деня и изпраща необичайни топлинни сигнали през нощта, пише екипа.Разработката печели първа награда в конкурс за креативни изобретения, спонсориран от Huawei Technologies.


Проектът e ръководен от професор Уанг Джън от училището по компютърни науки към Университета на Ухан, а документът на разработчиците за изобретението беше приет от AAAI 2023, водеща академична конференция за изкуствен интелект.

В днешно време много устройства за наблюдение могат да откриват човешки тела. Камерите на пътя имат функции за разпознаване на пешеходци и интелигентните автомобили могат да идентифицират пешеходци, пътища и препятствия. Нашата InvisDefense позволява на камерата да ви заснеме, но не може да разбере дали сте човек„, каза Уанг.

През деня камерите откриват човешки тела чрез разпознаване на движенията и контурите им. Дизайна на InvisDefense обърква алгоритъма. През нощта камерата проследява човешки тела чрез инфрачервено термично изображение. Модулите за контролиране на температурата с неправилна форма, разположени върху вътрешната повърхност на InvisDefense, създават необичаен температурен модел, който обърква инфрачервената камера.

Междувременно палтото не е ярко и не привлича вниманието на хората. Именно това бе проблема на предходни начинания, насочени към объркването на камери с изкутвен интелект.

Цената на пълен комплект InvisDefense е по-малко от 500 юана (70 долара)„, каза Уанг.

Резултатите ни доказват, че все още има вратички в настоящите технологии за изкуствен интелект и технологии за компютърно разпознаване, изследователите биха могли да използват нашите алгоритми, за да подобрят камерите си“ коментират студентите.

InvisDefense може също да се използва в борба с дронове или за прикриване от новия тип оръжия на бойното поле„, допълва екипа

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар