Китайски учени разработиха неръждаема стомана, която унищожава коронавируса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от университета на Хонконг направиха първата в света неръждаема стомана, която може да унищожава попаднали на повърхността й частици от новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира съобщение на учебното заведение.

Изследователите са променили химическия състав и микроструктурата на неръждаема стомана, като са повишили съдържанието на мед, известна с антибактериални свойства. Учените твърдят, че новата сплав може да унищожи не само коронавируса SARS-CoV-2 на повърхността си, но и грипния вирус H1N1, както и бактерията шхерихия коли.

Традиционната неръждаема стомана не притежава подобни качества. Новият коронавирус живее на повърхността й в продължение на два дни.

Според китайските специалисти „антиковидната“ неръждаема стомана може да бъде пусната в масово производство, като се използват съществуващите вече технологии. Те планират да патентоват разработката и да използват сплавта за дръжки на врати, бутони за асансьори и парапети, за да се намали рискът от заразяване с новия коронавирус чрез докосване на повърхности на обществени места.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар