Китайски учени се похвалиха с квантов пробив

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от Анхуей в Източен Китай беше включен в 10-те най-добри постижения на Physics World за 2022 г.

Изследователите от Университета за наука и технологии на Китай (USTC) бяха отличени на специална церемония за публикувано по-рано през годината изследване. То дава доказва създаването на първите ултрастудени триатомни молекули. Откритието е наградено от hysics World за 2022 г.Екипът потвърди пробива, който ще хвърли нова светлина върху това как се държат химикалите на квантово ниво.


Научния журнал Nature също класира откритието като едно от 10-те най-добри научни постижения на годината.

В последното си проучване изследователите на USTC са произвели около 4000 газови молекули, всяка от които съдържа един атом натрий-23 и два атома калий-40, при 100 нанокелвина – по-малко от една милионна от градуса над абсолютната нула.

Постижението може да помогне за симулиране на химически реакции и проектиране на нови материали.

Рецензентите на статията приветстваха изследването като „крайъгълен камък“ в ултрастудената химия, област, в която атомите и молекулите се охлаждат до изключително ниски температури, за да се наблюдава как се държат на забавен каданс, както и как протичат химичните реакции на квантово ниво.

Откритието обещава да реши сложния научен проблем с „трите тела“.

Проблемът с трите тела се стреми да установи последващото движение на три маси от техните първоначални позиции и скорости, съгласно законите на Нютон за движението и универсалната гравитация.

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар