Китайски учени създадоха преносим сензор, способен да следи изражението на лицето

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайски учени разработиха ултратънък, антимикробен, „дишащ“ и годен за носене сензор, който може да следи движенията на човешкото тяло и дори фините изражения на лицето, предаде Синхуа, цитирана от БТА.

Изследователите от университета „Цинхуа“ и политехническия университет в Сиан описват своя дизайн в проучване, публикувано наскоро в списание „Нано рисърч“.Сензорът представлява трислоен наногенератор със сандвичова структура, който може да преобразува с висока ефективност възобновяема механична енергия в електричество.


Средният слой от нанофибри служи за преобразуване на механична енергия в електрически импулси. Той е покрит от двете си страни с две нанофибърни мембрани, като 110-нанометровото сребърно покритие от едната страна служи като електроден слой.

Сандвичовата структура е с дебелина само 91 микрометра, има висока пропускливост на въздух и значителни антибактериални свойства.

Дизайнът демонстрира много добра чувствителност на сензора към движенията на човека, което говори за голям потенциал за приложение в гъвкави електронни носими устройства със самостоятелно захранване за наблюдение на здравето на човешкото тяло.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар