Китайски хакери извадиха за 3 седмици от строя клон на Амнести Интернешънъл

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Канадският клон на Амнести Интернешънъл обяви днес, че е станал жертва на кибератака, организирана от Китай, предаде Асошиейтед прес.

Първият опит за кибератака е забелязан от правозащитната организация на 5 октомври, след който тя е наела специалисти по киберсигурност за разследване на случая.Генералният секретар на организацията в Канада Кети Нивябанди заяви, че интерес на хакерите са били данни, свързани с Китай, Хонконг и известни китайски активисти. Пробивът остави канадския клон на Амнести Интернешънъл офлайн за около три седмици, допълва БТА.


Според американската компания по киберсигурност „Секюъруъркс“ няма опит да се спечелят пари от атаката, а зад нея стои „група, финансирана или управлявана от китайските власти“. Изводът си те правят на базата на естеството на търсените данни, нивото на сложност на пробива и използването на специфични методи, които са характерни за финансирани от Китай хакери.

„Като организация, която се бори за човешките права по целия свят, ние сме наясно, че може да станем мишена на държавно финансирани опити за нарушаване или следене на нашата работа. Това няма да ни уплаши – сигурността и поверителността на нашите активисти, персонал, спонсори и акционери остават наш основен приоритет“, заяви Нивябанди.

Амнести Интернешънъл е сред организациите, които подкрепят правозащитници и журналисти, следени от определени държави. Един от примерите е разкриването на случаи, когато телефоните на активисти или журналисти са заразени с шпионския софтуеър „Пегас“, който ги превръща в подслушвателни устройства и копира данните им.

Амнести Интернешънъл многократно сигнализира за китайските лагери, в които са държани близо един милион уйгури и други представители на малцинствени общности. Пекин твърди, че наричаните от нея тренировъчни и обучителни центрове са закрити. Правителството досега не е разкрило публично колко души са минали през тях.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар