Си Дзинпин стяга китайската армия. Засилва обученията „в реални бойни условия“

Извънредно! Китай въведе най-тежките до момента санкции на САЩ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай въведе най-тежките до момента санкции на САЩ.

Ограниченията върху износа на графит поставя производството на електрически автомобили в САЩ, ЕС и Япония под заплаха. Пекин продължава да налага санкции на САЩ и сателитите им.

Китай, който доминира световните доставки на графит (около 65% от световното предлагане през 2022 г. и 100% за някои готови продукти), наложи експортни ограничения на този ключов материал в батериите за електрически превозни средства, съобщи Reuters.

 

Решението е в отговор на неотдавнашното затягане на контрола на администрацията на Байдън върху износа на усъвършенствани чипове с изкуствен интелект за Китай.Пекин разкритикува САЩ, заявявайки, че надхвърлят концепцията за национална сигурност и обяви за готвени контрамерки.

Китай преди два месеца въведе ограничения върху износа на галий и германий извън страната. Металите се използват в производството на полупроводници и са необходими и за създаване на радарни станции. В същото време Китай се счита за основния доставчик на тези метали на световния пазар и недостигът може да има отрицателно въздействие върху производството на оръжия в Съединените щати.

Анализатори предположиха, че китайските власти няма да спрат дотук, но днес стана известно, че Поднебесната империя ще увеличи натиска върху Съединените щати и съюзниците им. Съобщава се, че като част от осигуряването на националната сигурност се въвежда задължителна процедура за получаване на разрешителни за износ на графитни изделия.

Така властите не налагат пълна забрана върху продажбата на графит, но могат да гарантират, че определени вносители никога няма да получат необходимия лиценз.

Санкциите от страна на Пекин ескалират напрежението между двете страни относно веригите за доставка на технологии.За сателитите на САЩ важи същото.

Йордан Халачев


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар