Китай е осигурил отдалечен достъп до свой мощен квантов компютър

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 6 януари тази година квантовият компютър Origin Wukong, създаден в Китай на базата на 72 свръхпроводящи кюбита, е отворен за отдалечен достъп от всяка страна в света. Той вече е използван от изследователи от 61 държави, като най-много потребители има от САЩ. При това квантовите платформи на САЩ са затворени за достъп от Китай. Това не променя нищо, съобщават китайските учени, за науката не трябва да има граници.

Основата на свободния достъп до такива ресурси е проста – квантовите изчисления са на толкова ранен етап на изследване, че дори експертите в областта не разбират какво точно да правят с тях. Ако за науката няма въпрос. Но от гледна точка на практическото приложение квантовите компютри са много неясни. Не е тайна, че Китай изостава от САЩ в областта на разработването и изучаването на стойността на квантовите системи. IBM започна да навлиза в тази област в края на 90-те години на миналия век. Американските разработчици имат 20-годишна преднина, а това струва много.

Днес IBM разполага с 433-кубитови свръхпроводящи процесори Osprey и обещаващите 1121-кубитови Condor. На този фон 72-кубиковият компютър Wukong на китайската компания Origin Quantum изглежда бледо. Но си струва да се вземе предвид, че Origin Quantum е създадена през 2017 г. и досега е изминала гигантски път за себе си. Origin Quantum произведе първия си квантов компютър на базата на свръхпроводящи кюбити и го достави на неназован клиент през 2020 г. Втората система, Wuyuan, състояща се от 24 кюбита, беше доставена на клиента през 2021 година.

Третата и най-добра система на компанията до момента, Wukong, от 72 кюбита, е доставена през 2022 г. или в началото на 2023 г. Тя е тази, която е въведена в експлоатация и е предназначена за достъп до облака. Източникът съобщава, че към 10:00 ч. на 15 януари 2024 г. броят на отдалечените достъпи до Origin Wukong е надхвърлил 350 000. Сред влезлите в системата има потребители от България, Сингапур, Япония, Русия и Канада, но САЩ водят в класацията, въпреки че не са предоставени конкретни данни.

Откакто машината заработи на 6 януари, тя е изпълнила 33 871 задачи за квантови изчисления за потребители от цял свят. Тя може да изпълнява до 200 квантови операции едновременно, добавят разработчиците. Китайците са постъпили мъдро, като са позволили на системата да работи без абсолютно никакви ограничения. Най-ценното нещо на този свят са идеите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар