Китай задължава технологичните гиганти да споделят данни за кредитите на клиентите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай планира да задължи технологични гиганти като Ant Group, Tencent и JD.com да споделят данни за заемите на потребителите, за да не се стига до прекомерно кредитиране и измами, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс.


Нюйоркската фондова борса прекратява търговията с три китайски компании

Ако планът бъде приложен, на практика той ще сложи край на правителствения подход на ненамеса (laissez faire) в сектора. Големите интернет платформи са склонни да отказват да предоставят свои данни – ключов актив, който им помага да движат определени операции, да управляват риска и да привличат нови клиенти.

Финансово-технологичната компания Ant Group (ръководена от основателя на Alibaba Джак Ма), телекомуникационният гигант Tencent (неговият филиал WeChat Pay) и платформата за електронна търговия JD.com предлагат и услуги за кредитиране на своите клиенти.

Китайските регулатори, включително централната банка, възнамеряват да наредят на интернет платформите да предоставят на някои от националните кредитни агенции огромните си бази данни за заеми, според източниците.

Агенциите, управлявани или подкрепяни от Китайската народна банка, ще споделят данните по-широко с банки и други кредитори, за да се оценяват адекватно рисковете и да се предотврати свръхкредитиране.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар