Китай заплашва с последствия, ако Германия блокира Huawei от 5G мрежите си

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Ако Германия вземе решение, което доведе до изключването на Huawei от немския телеком пазар, ще има последствия”, е заявил посланикът на Китай в Германия, заплашвайки, че китайското правителство няма да стои безучастно. 

Посланикът е свързал казуса с Huawei с автомобилите, които Германия изнася за Китай – четвърт от продаваните там 28 милиона коли годишно са на немски производители. 

“Можем ли също да кажем, че немските автомобили не са безопасни, защото сме в позиция да произвеждаме собствени коли? Не, това би бил чист протекционизъм.”

И въпреки че по-горното изказване беше последвано от дискусия дали звучи като директна заплаха или не, по-рано излязоха записи, уличаващи посланика на Китай и в Дания в подобни опити за изнудване. Той е заплашил, че ще разтрогне търговско споразумение с Фарьорските острови (автомомна област в кралство Дания), ако не бъде подписано споразумение за изграждане на 5G мрежа от Huawei в страната, припомня Forbes. 

Какво всъщност се случва в Германия?

Меркел защитава позицията, че страната ѝ трябва да остане отворена за Huawei, ако компанията преминава строгите им тестове за сигурност. Тя обаче се сблъсква със сериозна опозиция в Германия, пише Bloomberg. Все пак наскоро Telefónica, вторият най-голям оператор в страната, обяви, че ще разчита на Huawei за изграждането на 5G мрежата си, с което политическото напрежение ескалира допълнително.

В тази ситуация на размиващи се понятия за държава и компания продължава и сагата между САЩ и Китай. Двете страни подписаха първоначално споразумение, с което бяха избегнати тарифи за внасяните в Щатите стоки от Китай, а това спаси Apple от сериозни загуби. Тръмп обаче далеч не е стигнал до решението да даде зелена светлина пред Huawei.

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар