Китай изстреля космически самолет за многократна употреба

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай извърши първото си повторно използване на суборбитален космически самолет. Пекин цели да създаде многократно използваема космическа система, пише SpaceNews.

Какво знаем за първия космически самолет (снимки)

Апаратът е стартирал от космическия център в пустинята Гоби. Той е осъществил суборбитален полет и по-късно е кацнал на летище във Вътрешна Монголия.Китай е обвил проекта в пълна секретност. Пекин не споделя изображения на кораба, нито информация като време, продължителност или апогей на полета. Знае се само, че първият тест на същия апарат е бил осъществен в началото на месеца.


Причината за високите нива на информационна конфиденциалност са военни. Космическият самолет не само може да доставя товари за по-малко от час на всяко място на Земята, но може да се ползва за разузнавателни и дори бойни мисии в космоса.

Китайската орбитална система за многократна употреба напомня на американския космически самолет Boeing X-37. Неговите мисии също са с високи нива на секретност, а употребата му – военна и разузнавателна.

Вижте как изглежда Boeing X-37 >> >> >>

Boeing X-37B може да се използва многократно, като излита с ракета, а се приземява като самолет. Космическият самолет може да променя своята траектория и орбита, както и да носи малки товари до около 200 кг. Апаратът може да прекара месеци в космоса.

Тази година Индия изстреля свой прототип на космически самолет, но той още е в начална фаза на развитието си. Няма данни Русия да разработва подобен проект. Към този момент САЩ и Китай са единствените държави с технологията. Великобритания обаче има разработки по темата.

Военното приложение на космическия самолет може да е свързано с унищожаване на сателити в орбита и извършването на различни маневри по тяхното подслушване или електронно манипулиране.

Самолетът обаче може да изпитва множество иновативни технологии в орбита.

За китайския космически самолет се заговори първо през 2016 година. Тогава станаха ясни плановете за направата апарат, който ще може да извежда 20 човека в ниска околоземна орбита – на около 130 км над повърхността на Земята. Тогава се разбра повече и за мини совалката “Шенлонг” или “Божествен Дракон”. Разработката на “Шенлонг” е стартирала през 2007 година, като на външен вид самолетът е умалено копие на американския X-37B. Шенлонг се изстрелва от самолет и може да изведе 20 микро сателита в орбита.

Много е вероятно настоящият апарат за многократна употреба да е именно развитие на проекта “Божествен Дракон”. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар