Китай изстреля спътника за връзка с космическата си станция

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Спътникът „Тянлян-II-02“ за по-ефективно предаване на данни от китайската орбитална станция беше изстрелян от космическия център Сичан в провинция Съчуан и успешно изведен на орбита, съобщи Синхуа.

Апаратът ще бъде използван също за подобряване на работата на спътниците за дистанционно сондиране на Земята на ниска или средна орбита. Той ще подобри и надеждността на космическите изстрелвания от Китай, допълва БТА.

Китайската орбитална станция е на надморска височина от около 400 км. Тя ще работи над 10 години. Предназначена е за трима души (до шестима за кратко при смяна на екипажа).

Масата на Т-образния комплекс, който има три възела за скачване и шлюз за достъп до открит космос, е 66 тона. Обемът на секциите достига 110 кубически метра. Очаква се станцията да заработи през 2022 г. Властите увериха, че тя ще бъде на разположение за международни проекти.

Пекин активно развива националната космическа програма, разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната.

Китайски учени едновременно изпълняват проект за изследване на астероиди и Марс. Космическата станция е в процес на изграждане на орбита.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар