Китай изстреля трима души към космическата си станция

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай изстреля тричленен екипаж към своята орбитална космическа станция “Тянгун” като част от амбициозната си програма, която цели да отведе хора на Луната до 2030 г., съобщава БТА.

Космическият кораб “Шънчжоу-18” излетя от космодрума “Цзюцюан” в пустинята Гоби с ракета-носител “Чанчжън-2-F” (Лонг марч, Великият поход).

Тричленният екипаж на космическия кораб ще смени екипа на “Шънчжоу-17”, който от октомври миналата година обслужва китайската космическа станция “Тянгун”.

Преди изстрелването китайската Агенция за пилотирани космически полети (CMSA) организира церемония по изпращането на екипажа на “Шънчжоу-18”.

Тричленният екипаж включва 43-годишния командир Е Гуанфу, който вече беше част от мисията на космическия кораб “Шънчжоу-13” през 2021 г., и пилотите на изтребители Ли Цун и Ли Гуансу, съответно на 34 и 34 години, които са новобранци в космическите полети.

Очаква се те да достигнат орбиталната станция около шест часа и половина след изстрелването.

Екипажът на “Шънчжоу-18” ще остане в орбита в продължение на шест месеца, провеждайки експерименти в областта на гравитацията, физиката и природните науки. По план тримата тайконавти трябва да се върнат на Земята през октомври. Сегашният екипаж ще се завърне на 30 април.

Орбиталната станция “Тянгун” (“Небесен дворец”) е емблематичният проект на китайската космическа програма, в рамките на която бяха осъществени и кацания на роботизирани роувъри на Марс и Луната. Китай е и третата страна след бившия СССР и САЩ, успяла да изведе хора в орбита със собствени ресурси.

Екипажът на китайската космическа станция се състои от ротационни екипи от по трима тайконавти.

Китай също така цели да изпрати свой екипаж на Луната до 2030 г. и планира да изгради база на лунната повърхност.

Пекин активно развива националната си космическа програма, разработвайки метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. С подкрепата на правителството китайските специалисти изпълняват проекти за изследване на астероиди и Марс. Космическа станция на Китай работи в орбита и е готова за международно сътрудничество.

Тази година до китайската орбитална станция са планирани два полета на товарни космически кораби и два полета на пилотирани космически кораби.

Китай също така планира мисия за доставяне на проби от Марс около 2030 г. и три мисии с лунни сонди през следващите четири години.

Страната осъществи първата си космическа мисия с екипаж през 2003 г.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар