Китай иска да може да пази Земята от астероиди

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай планира да изстреля космически кораб, който да разбие в астероид. Целта на Пекин е да придобие способности за планетарна защита.

Изследователите очертаха плановете си в скорошна статия, публикувана в Journal of Deep Space Exploration и забелязана от The Planetary Society, казвайки, че тестова мисия трябва да се проведе преди 2030 г. и че целта ще бъде астероид с диаметър около 30 метра.

Преди това изследователите са предложили различен астероид, наречен 2019 VL5, като цел за тази тестова мисия, но документът изглежда показва нова цел с подобно име – 2015 XF261.

Екипът казва, че предложеният космически кораб ще се състои от две части: “наблюдател и удрящ елемент”, които заедно са “планирани да бъдат изстреляни като комбинация от две устройства”.

Сондата-наблюдател ще пристигне първа до астероида и ще маневрира около него, докато го анализира в продължение на шест месеца. След това ще пристигне ударната сонда, която ще се разбие в космическата скала, докато сондата-наблюдател изучава удара.

НАСА провежда свои собствени тестове за планетарна отбранителна система. Тези способности бяха тествани през 2022 година с мисията DART, при която сонда се разби в двоен астероид, променяйки траекторията му.

Няма известни астероиди, които да заплашват Земята в скоро време, но учените все още се опитват да открият най-добрия курс на действие, ако се появи такъв.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар