Китай може да изпревари САЩ на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай продължава да прави големи крачки като част от целта си да стане супер сила в космоса и пряк конкурент на НАСА.

Вижте новите снимки на Китай от Марс >> >> >>

В допълнение към одобреното разширяване на Китайската космическа станция и създаването на Международната лунна изследователска база, Китай планира да изпрати мисии с хора до Марс през следващото десетилетие.

Преди да прати тайконавти на Червената планета, Китай се подготвя да върне проби от марсианска почва и скали на Земята. Това трябва да стане приблизително две години преди подобна мисия на НАСА и ЕКА.

Тази мисия ще бъде третата в марсианската програма на Китай и ще се състои от двойка изстрелвания през 2028 г., които ще върнат проби на Земята през юли 2031 г.

“Тянвън-3” ще се състои от един апарат, който ще кацне на Марс, ще вземе проби и след това ще се изстреля към орбита около Червената планета. Там ще бъде извършено скачване с втория апарат, който ще се върне към Земята.

Пробите ще бъдат преместен в специална капсула, която ще издържи високоскоростно и високотемпературно повторно влизане в земната атмосфера.

Мисиите ще ползват вече наличната и летяла към Марс ракета Long March 5.

За разлика от това планът за вземане на проби от Марс на НАСА е съставен от повече компоненти.

Роувър трябва да вземе проби от Марс, след това друг марсоход ще ги достави до кацнала в близост платформа с ракета. Те ще се натоварят на нея и ще се изстрелят в орбита около Марс, в последствие там ще бъде реализирано скачване със сателит и той ще върне пробите до Земята.

НАСА обаче вече е обявила, че бюджетът за мисията е твърде малък, а срока – твърде кратък. Вземането на събраните проби и натоварването им на платформата за излитане е изключително сложна стъпка. Именно тя е пропусната от Китай. Пекин директно ще събере проби с платформата за излитане.

Изследването на пробите може да даде допълнителен бонус на марсианска програма на Пекин. Така първите хора на Червената планета могат да се окажат китайци. Шансовете за това ще се повишат, ако НАСА се забави в осъществяването на своята мисия за връщане на проби в срок. Към днешна дата САЩ имат най-много мисии на Марс. Китай обаче е единствената страна успяла да кацне на Червената планета от първия път.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар