Китай наложи премахването на WhatsApp, Threads, Signal и Telegram от App Store в страната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

WhatsApp, Threads, Signal и Telegram са били премахнати от App Store в Китай, след като властите в страната са разпоредили това на Apple. Мотивът на китайците е свързан с опасения за националната им сигурност, но това всъщност е още един израз на напрежението между САЩ и Китай, включително на технологичния фронт. 

“Задължени сме да следваме законите в страните, в които оперираме, дори да не сме съгласни с тях”, се казва в официално становище на Apple, цитирано от CNBC.

Изискването приложенията за комуникация да бъдат премахнати от онлайн магазина на iPhone е дошло от Администрацията на киберпространството на Китай. Други приложения на Meta, като например Instagram и Messenger обаче, продължават да са достъпни в App Store, така че не е съвсем ясно как конкретно WhatsApp и Threads са подразнили властите там. 

Освен това нито едно от четирите приложения не е особено популярно в Китай, където в чат комуникацията властва WeChat. 

Като ответен удар не е изключено в най-близко бъдеще да чуем за забрана на достъпа до TikTok, собственост на китайската ByteDance, в САЩ. За това се говори, че се подготвя от миналия месец, като отново мотивите са притеснения за националната сигурност. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар