Китай наложи санкции на “Локхийд Мартин” заради продажбите на оръжия на Тайван

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай наложи днес санкции на американската компания “Локхийд Мартин” (Lockheed Martin), нейни дъщерни фирми и висши ръководители заради продажбите на оръжия от страна на САЩ на Тайван, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на китайското министерство на външните работи.

Пекин ще замрази движимо, недвижимо и други видове имущество на висшия ръководен персонал на компанията, включително на нейния шеф Джеймс Доналд Тайклет, като ще им забрани да влизат на територията на страната.

Компаниите в списъка със санкции включват Lockheed Martin Missile System Integration Lab, Lockheed Martin Advanced Technology Laboratories и Lockheed Martin Ventures, според изявлението.

Китай е налагал и преди санкции на американски компании, включително “Локхийд Мартин”, заради продажба на оръжия на демократично управлявания Тайван, за който Пекин претендира, че е част от неговата територия.

През септември миналата година Китай заяви, че ще наложи санкции срещу Lockheed и Northrop Grumman съгласно китайския закон за санкции срещу чуждестранни лица. Пекин също така наложи санкции срещу Lockheed и Raytheon през 2019, 2020, 2022 и 2023 г., като действието от 2022 г. е първото съгласно новия закон на Китай за античуждестранни санкции.

Китай издаде и насоки за налагане на наказателни санкции срещу “твърди радетели на тайванската независимост”, които подстрекават към отделяне на острова или извършват подобна дейност, съобщи Ройтерс. Поредният ход на Китай идва след като миналия месец новият тайвански президент Уилям Лай встъпи в длъжност. Пекин го смята за “сепаратист” и в знак на протест започна да организира военни маневри малко след идването му на власт.

В новите насоки се казва, че китайските съдилища, прокурори, обществени служби и служби за държавна сигурност трябва да “наказват сурово привържениците на тайванската независимост за разцепване на страната и подстрекаване към престъпления, свързани с отделяне, в съответствие със закона, и решително да защитават националния суверенитет, единство и териториална цялост”, допълва Синхуа.

Насоките се издават в съответствие с вече действащи закони, включително закона за борба с отцепването от 2005 година. Този закон дава на Китай правно основание за предприемане на военни действия срещу Тайван, ако той се отдели от Китай или е напът да го направи.

Китай и преди е предприемал правни мерки срещу тайвански служители, включително налагането на санкции на бившата тайванска посланичка в САЩ Сяо Биким, която в момента е вицепрезидент на острова. Подобни наказания имат малък практически ефект, тъй като китайските съдилища нямат юрисдикция в Тайван.

Тайванският президент Уилям Лай многократно е предлагал да се проведат разговори с Китай, но е получавал отказ. По-рано той каза, че само тайванският народ може да реши своето бъдеще.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар