Китай осъществи първи полет на най-екологичната си ракета

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай осъществи успешно първо изстрелване на ново поколение екологична ракета CZ-6C (“Чанчжън-6-си”), съобщи на сайта си Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (CASC), цитирана от БТА.

Ракетата CZ-6C изведе в орбита четири спътника. Тя беше изстреляна от космодрума Тайюан в Северен Китай. Това е 520-ото изстрелване на ракета-носител от вида “Чанчжън”.

CZ-6C е разработена от Шанхайската академия по космически технологии. Тя е двустепенна с течно гориво и достига дължина от 43 м. Може да доставя до 4,5 тона полезен товар в ниска околоземна орбита. Горивото е течен кислород и керосин, но комбинацията води до по-ниски вредни и токсични газове, спрямо останалите китайски ракети.

Пекин активно развива националната космическа програма, разработвайки метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайските специалисти изпълняват проекти за изследване на астероиди и на Марс. Космическа станция на Китай вече е в оперативен режим в орбита.

През 2023 г. Китай извърши 67 изстрелвания, а през 2024 г. се планира техният брой да нарасне до около 100.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар