Китай отменя преференциалните мита за 134 стоки от Тайван

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай обяви предстояща отмяна на преференциалните мита върху стотина продукта, внaсяни от Тайван, обосновавайки решението с “дискриминационните забрани” за китайски стоки, обявени от властите на острова, предаде Франс прес.

Следствие на забраната от страна на Тайван, привилегировани мита вече няма да се отнасят за 134 стоки, включително машини и химически продукти, предназначени за промишления сектор, показва документ, публикуван от китайската комисия по митническите такси.

Новите данъци ще влязат в сила на 15 юни, посочи Пекин, добавя БТА.

Китай дълго време бе най-големият търговски партньор на Тайван, преди да бъде изпреварен през последните месеци от Съединените щати поради повишеното търсене на електронни чипове и технологии, свързани с изкуствения интелект.

Пекин наложи търговски ограничения върху продукти от Тайван в моменти на повишено напрежение между двете държави.

През 2023 година Китай забрани вноса на тайванско манго, защото според властите на страната, това е въпрос на биосигурност, след като откри вредители в пратките с плодове.

През 2021 година китайските власти спряха доставката на ананаси от Тайван, като отново се позоваха на откриването на вредители – решение, което Тайпе прецени, че е мотивирано от политически причини.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар