Китай планира да размножава маймуни в космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайски учени планират да изпратят маймуни на Китайската космическа станция. Там те ще участват в експерименти свързани с размножаването в космоса, съобщава South China Morning Post.

Маймуните ще правят секс по между си, но все още не се знае, в коя фаза на бременността те ще бъдат върнати на Земята.Експериментът е много важен. Той би дал отговор на въпроса: могат ли бозайниците, да не говорим за хората, да се възпроизвеждат успешно извън Земята? Положителният резултат би позволил колонизацията на други планети, но отрицателния би ни оставил за винаги в близост до Земята.


Според доклада експериментът ще се проведе в най-голямата капсула на станцията, наречена Wentian.

Освен маймуни в експеримента ще участват и мишки. Учени от Съветския съюз накараха мишки да се чифтосват по време на космически полет през 1979 г., но нито една от тях не роди, след като беше върната на Земята. С други думи, да накараш маймуни да се размножават на борда на космическа станция ще бъде всичко друго, но не и лесно. От една страна, само справянето с живи същества в космоса може да създаде огромни предизвикателства. Астронавтите „ще трябва да ги нахранят и да се справят с отпадъците„, каза Кехой Кий, професор от факултета по медицина в университета Цинхуа, пред SCMP.

Тези експерименти ще помогнат за подобряване на нашето разбиране за адаптацията на организма към микрогравитацията и други космически среди„, каза Джан Лу, изследовател от Китайската академия на науките в Пекин.

Астронавтите ще трябва да поддържат макаците щастливи и в добро настроение, за да може експериментът да генерира резултат. Според експертите това ще бъде предизвикателство, тъй като дългосрочното задържане в „спартанската обстановка“ на космическите станции може да причини огромен стрес за маймуните.

И дори ако астронавтите успешно се справят с тази задача, то трудностите не свършват до тук. Физиката на секса в космоса би могла да бъда доста предизвикателна.

Първо, просто поддържането на близък контакт един с друг при нулева гравитация е трудно„, пише Адам Уоткинс, доцент по репродуктивна физиология в Университета на Нотингам, в отворено писмо от 2020 г. „Второ, тъй като астронавтите изпитват по-ниско кръвно налягане, докато са в космоса, поддържането на ерекцията и възбудата е по-проблематично, отколкото тук на Земята.“

Въпреки това експериментът на китайските учени се очертава да бъде един от най-важните в космическата история на човечеството.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар