Китай пусна в експлоатация първата станция за съхранение на енергия на базата на натриево-йонни клетки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По данни на China Southern Power Grid Energy Storage на 11 май е започнала работа първата в страната промишлена станция за съхранение на енергия, използваща натриево-йонни батерии. Тя е изградена в Нанинг, административен център и най-голям град на автономен район Гуанси Чжуан в южната част на страната.

Според източника, капацитетът на станцията в момента на пускането ѝ е 10 мегаватчаса, като тази цифра ще се увеличи до 100 мегаватчаса, след като бъдат завършени всички етапи на разширяването ѝ. В доклада се посочва, че станцията използва натриево-йонни батерии с капацитет 210 Ah всяка.

Отбелязва се, че такава батерия може да се зареди до 90 % само за 12 минути. Общо системата включва 22 000 батерии. Когато проектът достигне пълния си капацитет, станцията ще отдава 73 хил. мегаватчаса енергия годишно. Това е достатъчно за захранването на 35 000 домакинства. В същото време емисиите на въглероден диоксид в атмосферата ще бъдат намалени с 50 хил. тона годишно.

Според китайски експерти ефективността на преобразуване на енергията в системата за съхранение, базирана на натриево-йонни батерии, надхвърля 92%. Това е съпоставимо със същия показател на традиционните системи за съхранение на енергия, базирани на литиево-йонни клетки, при които показателят за ефективност обикновено е 85-95 процента.

Отбелязва се, че до организирането на широкомащабно производство на натриево-йонни батерии цената на тези клетки може да намалее с 20-30 процента. Това ще бъде улеснено и от по-нататъшни подобрения в дизайна на клетките, производствените процеси, използваните материали и т.н. Крайната цел е чрез преразпределение да се сведе до минимум цената на електроенергията за крайните потребители.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар