Китай пусна първите панорамни снимки на орбиталната станция Тянгон – Мегавселена

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай публикува първите панорамни снимки на станцията “Тянгон” след нейното завършване! Фотографиите показват любопитен факт – “Тянгон” не е точно копие на нито една предишна станция (напр. “Мир”), а вместо това китайците са взаимствали от най-добрите практики в Русия и САЩ.

Орбиталната станция “Тянгон” – втора снимка. Photo credit : CMSA

Снимките са били заснети на 30-ти октомври след разкачването на пилотирания космически кораб “Шенчжоу 16” от астронавта Гуй Хайчао. Напомням на читателите, че Гуй бе първият невоенен и първият учен на Китай, който посети “Тянгон”.

От руснаците е взаимствана модулната конструкция на станция “Мир”, при която имаме един централен модул-ядро, към който са прикачени два лабораторни модула “Уентян” и “Ментян”. Пристигащите пилотирани кораби “Шенчжоу” и товарни “Тянжоу” се пристиковат към ядрото.

Но структурата на слънчевите панели, наличието на роботи от външната страна на “Тянгон”, както и платформите за провеждане на научни експерименти са взаимствани от американския сегмент на Международната космическа станция. Така “Тянгон” представлява хибрид – не е нито аналог на руските, нито на американските технологии, а съчетава всичко най-добро от двете първи суперсили на космическата надпревара.

Колкото повече станции има, толкова по-хубаво! Засега в околоземна орбита са две – МКС и “Тянгон”. В близко бъдеще НАСА ще започне да строи в орбитата на Луната станцията “Гейтуей”, а околоземното пространство ще бъде отстъпено на частните фирми, които сами трябва да го усвоят и комерисализират.

Светослав Александров

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар