Китай работи за добиване на кислород от лунна почва

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експерти от Китай разработват метод за извличане на кислород от лунна почва, пише в. „Сайт чайна морнинг пост“, позовавайки се на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (CASC).

От корпорацията смятат, че кислородът може да бъде извлечен от лунния грунт, който е богат на титанов оксид и железен оксид, чрез нагряване до високи температури (около 2500 градуса Целзий). В резултат на това, според китайските експерти, е възможно да се произвеждат до 30 кг кислород от 100 кг почва.

Специалистите отбелязват, че други полезни материали като силиций, желязо и титан също могат да бъдат извлечени от лунната почва.

Според CASC производството на кислород може да се извърши с напълно автоматизирано устройство, работещо на слънчеви батерии.

Пекин активно развива националната космическа програма, разработвайки метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайските учени изпълняват и проект за изследване на астероиди и Марс, планирайки в близко бъдеще да започнат интензивно проучване на повърхността му.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар