Китай разработва електромагнитен космически самолет

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайски учени работят върху гигантско електромагнитно оръдие, което да изстрелва огромна 50-тонен космическа совалка. Дължината ѝ ще бъде по-голяма от тази на Boeing 737.

Както съобщава South China Morning Post, системата “гигантско електромагнитно оръдие” е проектирано да ускорява хиперзвуков самолет до близо 2000 км/ч. След това машината ще включи своите ракетни двигатели, за да постигне излизане в космоса.

Ако проектът бъде завършен, той ще намали значително количеството гориво, от което такъв кораб ще се нуждае, за да стигне до орбита. Това не само ще направи извежданията по-евтини, но и ще остави място за по-обемни товари.

Китай не е първият, който обмисля използването на електромагнитна система за изстрелване в космоса. През 90-те години НАСА започна да конструира тестово оръдие с големина от двайсетина метра. Но поради липса на финансиране и много технически препятствия проектът беше изоставен.

Още тогава от НАСА установяват, че идеята е достатъчно безопасна за изстрелване на хора в космоса и на теория е технически постижима.

През последните 30 години Китай се превърна в лидер в електромагнитните технологии. Днес страната притежава едни от най-дългите МАГЛЕВ релси за скоростен пътнически транспорт.

В Шанхай е отваря първата в света комерсиална МАГЛЕВ линия, като там е използвана германска технология.

Днес в света има 6 комерсиални електромагнитни ЖП линии, като три от тях са в Китай, две в Южна Корея и една в Япония.

Според енциклопедия Британика, с дължина от 30 километра, линията в между Шанхай и международното летище на града продължава да е най-дългата МАГЛЕВ линия в света. Освен това в Китай се извършват множество тестови проекти с партньорство с немски фирми.

От 2000 година в Китай се провеждат най-малко четири самостоятелни МАГЛЕВ изследователски програми, като в тях участват университети в Чънду и Шанхай.

През 2021 година бе представен 20-метров прототип на МАГЛЕВ влак, използващ високотемпературна свръхпроводяща (HTS) технология. Той бе тестван успешно пред публика в град Чънду. Според създателите си този влак може да се движи със скорост от 620 км/ч.


При технологията влакът не докосва земята, заради електромагнитната левитация.

През 2021 година Китай изпревари технологично САЩ и в разработката на електромагнитно оръдие. През 2023 година бе осъществен тест на подобно оръжие, което доказа на практика постиженията на Пекин.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар