Китай разработи робот за защита на културни паметници

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Космически инженери от Китай са разработили робот за защита на културни паметници от вредни влияния на околната среда, съобщава Синхуа, цитирана от БТА.

Учени от космическата програма на Пекин са използвали робот, първоначално предназначен за орбитални мисии, за защита на артефакти от древни гробници и пещери.

Китайската академия за космически технологии (CAST) наскоро обяви разработването на такъв робот. В комбинация с технология за облъчване с електронен лъч, устройството се използва като интелигентна мобилна система за стерилизация и унищожаване на бактериите, които виреят върху древните стенописи в гробници и пещери.

Конвенционалният подход за дезинфекция включва използването на химически агенти, които, за съжаление, могат да представляват риск за здравето на хората, участващи в процеса, както и да засегнат стенописите.

Оборудвано с роботизирана ръка, монтирана на мобилно шаси на колела, това устройство може да сканира сцени от стени и куполи на гробници. Лазерните сензори, инсталирани на дистанционно управлявания робот, могат да откриват и избягват препятствия, като осигуряват безопасно разстояние между робота и стенописите.

Подобно на технологията за радиационна дезинфекция, използвана в медицината, електронните лъчи елиминират вредните бактерии, които с времето причиняват избледняване или напукване на стенописите.

Проектът е иницииран от Академията Дунхуан – институт за опазване и изследване на световното културно наследство на гробниците Дунхуан в Китай. През последните десетилетия той е натрупал богат опит в областта на опазването на пещерната живопис. От 2020 г. до 2022 г. академията е поела водеща роля в опазването на място на националните стенописи в гробниците.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар