Китай роботизира земеделието си | IT.dir.bg

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В селските райони на Шанхай се случва същинска революция, пише ChinaDaily. Автономни селскостопански роботи поемат задачи, които някога са били олицетворение на тежкия физически труд. В сърцето на тази трансформация е фермата Diantian.

Компанията е решила да роботизира множество земеделски задачи – от засаждане до прибиране на реколтата. Вместо с работници, нивите са се изпълнили с инженери, които следят роботите.

Използваните роботи са от над 60 типа. Те са разработвани в продължение на седем години и могат да се управляват дистанционно. Машините са оборудвани с китайската навигационна сателитна система BeiDou. Освен това фермата е покрита с 5G клетки.

Засяването, пръскането, плевенето и прибиране на реколтата се случват благодарение на иновативни системи с изкуствен интелект и машинно зрение.

Роботите за плевене, например, могат да разпознават земеделските културите от нежеланите растения, изкоренявайки плевелите с прецизност. Този високотехнологичен подход не се ограничава до фермата Diantian.

В цялата страна тече модернизация на селското стопанство. В провинция Шънси, интелигентното оборудване направи отглеждането на зеленчуци по-рентабилно и ефикасно. Автоматизирана зеленчукова ферма е постигнала безпилотно производство в целия процес на отглеждане на зелени листни зеленчуци. Насаждения с площ 130 декара искат едва 5 работника, които поддържат ИТ системите на фермата.

Китай планира да интегрира все повече роботи в своето земеделие. Това е и част от плана на Пекин за цялостно насърчаване и ревитализиране на селските райони.

Технологичният прогрес в селското стопанство е изключително важен за Китай, защото страната се бори със спад на своето население. Очакванията са до средата на века, китайците да бъдат по-малко от 1 милиард души. Това означава, че ако Пекин иска да избегне дълбока икономическа и социална криза, то трябва да ускори темповете на роботизация.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар