Китай: Сателитите Starlink представляват риск за сигурността

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай е подала жалба в Организацията на обединените нации (ООН) за два избегнати сблъсъка между космическата станция Tiangong и сателитите Starlink. Според китайски служители, станцията е била принудена да поеме „превантивен контрол за избягване на сблъсък“ по време на две „близки срещи“ със сателитите на SpaceX – на 1 юли и 21 октомври тази година.

В жалбата се посочва, че спътниците на компанията на Илън Мъск не винаги са били предвидими и представляват риск за сигурността. По време на инцидента през октомври например, те „непрекъснато“ се се движили по начин, който затруднява прогнозирането на орбиталния им път.В документа се настоява генералният секретар на ООН да напомни, че страните по Договора за космическото пространство са отговорни за инциденти извън Земята, дори и когато в тях са замесени частни компании.


Космическата станция Tiangong, чието име означава „небесен дворец“, е последното постижение в стремежа на Китай да се превърне в голяма космическа сила. Основният й блок влезе в орбита по-рано тази година и се очаква тя да заработи напълно до края 2022 година.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар