Китай се похвали с дронове с лазерно задвижване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайски изследователи са открили начин да поддържат безпилотните самолети във въздуха за неопределено време. Те успяват да презаредят батериите им дистанционно, използвайки специален лазерен лъч.

Това може да позволи на дроновете да допълват или заменят част от военните сателити.Тази седмица South China Morning Post съобщи, че учени от Северозападния политехнически университет (NPU) са оборудвали дронове с модули за фотоелектрическо преобразуване, които могат да преобразуват светлината в електричество, позволявайки на лазерни лъчи с голяма мощност да захранват дроновете дистанционно по време на полет.


Докладът отбелязва, че екипът от училището за изкуствен интелект на NPU е провел експеримент с дрон, който комбинира автономно зареждане с интелигентна технология за предаване и обработка на сигнали.

екипът е успял да разработи алгоритъм, базиран на интелигентни визуализации, които могат точно да проследяват дрона във въздуха.

Екипът също така преодолява предизвикателствата на лазерното изкривяване и отслабване поради атмосферните условия и разстоянието, като използва технология за адаптивно оформяне на лъча, която според съобщенията може автономно да регулира интензитета на лазера, казва SCMP.

По отношение на функциите за безопасност, в доклада на SCMP се казва, че екипът е добавил защитен алгоритъм, който автоматично настройва интензитета на лазера до безопасни нива, след като бъде открито препятствие по пътя му.

Изследователският екип не разкри спецификата на техния експеримент поради чувствителните му военни приложения.

Благодарение на откритието един дрон може да остане във въздуха неопределен период от време. Той може да извършва дейност, характерна за военни сателити. Системата предлага повишена ефективност и многократно по-ниска цена.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар