Китай стартира система за търговия с въглеродни емисии

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай пуска от днес своя много очакван от еколозите пазар с права на замърсяване. Най-големият световен замърсител обеща да постигне въглеродна неутралност до 2060 година, предаде Франс прес.

Министерството на околната среда публикува в началото на януари нов регламент, позволяващ на провинциите да определят квоти за емисиите от парникови газове за топлоцентралите си, припомня БТА.


В Китай заработи първият реактор от ново поколение

Така енергийните компании ще могат да си разменят права за замърсяване. Целта на механизма е да се намалят замърсяващите емисии чрез прогресивно увеличаване на цената на СО2.

Страната използва засега големи количества въглища – една от най-вредните за околната среда енергии. 60 на сто от китайските централи работят на въглища и експертите очакват тази могъща лобистка група да се бори за значителни квоти и следователно – за изгодни въглеродни цени.

Според новите правила всичките около 2000 централи, емитиращи над 26 000 тона парникови газове годишно, ще могат да започнат да разменят правата си за замърсяване от днес, 1 февруари. Тази национална система ще изпревари въведената през 2005 година система в Европейския съюз и ще стане най-голямата в света.

През 2019 година Китай е емитирал близо 14 милиарда тона СО2 или 29 процента от общите свeтовни емисии.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар