Interesting Engineering: Русия е разработила нов вид „спящ“ дрон

Китай: Създадохме най-мощното микровълново оръжие в света, което се побира в дрон. Качват го и в космоса

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китай твърди, че са разработили най-мощното микровълново оръжие в света, което може да се монтира в дрон и да блокира електроника на огромна площ.

Китайски военни учени и индустриални инженери твърдят, че са разработили източник на микровълни за дронове, който надминава всичко, което се предлага в момента в света. Това потенциално променя баланса във военен аспект.

Пробивът, описан подробно в рецензирана статия, публикувана в списание High Power Laser and Particle Beams, включва мощно, но компактно микровълново оръжие, проектирано да пасва на различни модели дронове.

Водени от професор Ли Джианбинг и неговия екип в Инженерния университет за стратегическа поддръжка на PLA, изследователите подчертават гъвкавостта на микровълновия източник, предполагайки, че той може да се използва като радар, докато заглушава комуникационните системи на врага.

Компактният дизайн позволява оръжието да бъде персонализирано, за да пасва безпроблемно на различни дронове, предлагайки възможност за „plug-and-play“.

За разлика от конвенционалните малки микровълнови източници, които често имат ограничена мощност и честотен обхват, новата технология се описва като промяна на играта. Тя можела да работи в ултра широк честотен диапазон и да се конкурира с по-големи оръжия, като професионалните за целта самолети за електронна война.

Изследователите твърдят, че монтираният на дрон източник на микровълни може да изпълнява множество функции, включително радарна работа, наблюдение на цели на земята, във водата или в небето, както и електронно заглушаване.

Екипът твърди, че е преминал крайъгълен камък в технологично отношение чрез успешното интегриране на различни функции в малък формат.

Китай, основен играч в производството на дронове, използва своя напредък в технологиите за безпилотни летателни апарати, за да разпали надпревара във въоръжаването.

Достъпността и възможностите на китайските военни дронове, оборудвани с мощни микровълнови оръжия, биха могли да осигурят стратегическо предимство, особено в региони като Южнокитайско море и Тайван. Изследователите предполагат, че тези безпилотни летателни апарати, въоръжени с микровълнови оръжия, могат да попречат или да заблудят вражеските радари, повишавайки отбранителните способности на Китай в оспорвани морски територии.

Китайската армия има за цел да разшири приложението на тези микровълнови оръжия, като ги интегрира в хиперзвукови самолети и космически платформи, потенциално разширявайки влиянието на страната в електронната война в световен мащаб.

Сътрудничеството между китайската армия и промишлеността показва съгласувано усилие за внедряване на тези напреднали технологии върху разширяваща се флотилия от дронове


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар