Китай ще екипира самолетоносачите си със стелт самолети

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Потребители на китайската социална мрежа Weibo са заснели най-новия китайски стелт самолет Shenyang FC-31, който е извършвал тестове в близост до база на военноморските сили на страната.

I must admit; I‘m again speechless!Всичко сочи към това, че Пекин ще оборудва своите самолетоносачи със стелт изтребителя Shenyang FC-31. Междувременно това е първият палубен самолет от пето поколение, разработен извън САЩ.


Shenyang FC-31 влезе за пръв път в обективите на камерите през 2012 година. Оттогава до сега самолетът търпи съществено развитие.

Проектът е стартиран без предварителен договор с армията, но зад него стои държавната компания Shenyang Aircraft Corporation. Нейните заводи са специализирани в производството на цивилни и военни самолети.

китайски стелт самолет изглежда почти идентичен с F-35. Мненията на експертите не са едностранчиви. Някои твърдят, че самолетът е изцяло независима разработка, която прилича на американския F-35, поради еднаквите цели на машините, продиктували и сходните инженерни решения.

Други обаче смятат, че китайците са си спестили десетки години на разработване и милиарди долари инвестиции, като са хакнали сървърите на Пентагона и са откраднали плановете на F-35.

Макар да нямаме възможност да дадем точен отговор, то FC-31 съчетава елементи от F-22 и F-35. Това е така, защото самолетът има два двигателя и по-голям отсек за оръжия, спрямо F-35. Това го поставя по-близо до F-22. Въпреки това размерите и формите му са почти идентични с тези на F-35. Това от своя страна е логично, тъй като F-35 е по-нов самолет, който освен това ще бъде доста по-масов от F-22.

За разлика от F-35, FC-31 не може да излита и каца вертикално. Изтребителят може да носи 2000 килограма във вътрешността си и и още 6000 на външни пилони.

Бойният радиус е 1250 километра, а максималната скорост 2200 км/ч. Знае се, че самолетът използва радар с активна фазирана антенна решетка.

По думите на специалисти от Пентагона, FC-31 би превъзхождал американските самолети от четвърто поколение F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, и F/A-18E/F Super Hornet. Що се отнася до американските самолети от пето поколение, там нещата ще зависят от електрониката, радарите и подготовката на пилотите.

Очаква се една бройка от самолета да струва най-много 70 милиона долара, като той би могъл да се използва от военноморската авиация на Китай. Предвид проблемната история на F-35, и опростяването на части от дизайна на FC-31, някой наричат самолета по-добро копие от оригинала.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар