Китай ще разположи стелт самолет на своите самолетоносачи

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нова снимка на тренировъчни макети на армията на Китай събудиха доста спекулации. На кадри от военно съоръжение в Ухан се вижда масивен макет на самолетоносач, където е разположен новият стелт самолет FC-31.

An allegedly quite recent image of the carrier EM facility at Wuhan and the mock up representing today how the Type 003’s island might look like has gained a SAC FC/31/J-35 mock up!

Според анализаторите това е сигурен белег, че Пекин планира да се въоръжи с FC-31 в близко бъдеще.

Какво знаем за FC-31

На първо място, за разлика от единствения за сега китайски стелт J-20, FC-31 не е разработван директно от ВВС. Проектът е стартиран независимо от държавната компания Shenyang Aircraft Corporation. Нейните заводи са специализирани в производството на цивилни и военни самолети. Подобно развите на проекта предполага по-малка инвестиция на пари, но и по-голямо старание и развиването на ключови технологии. От държавната компания се надяват да спечелят голяма поръчка за своя стелт изтребител. Разработката му е наистина любопитна.

Вижте как изглежда FC-31 >> >> >>

Вторият китайски стелт самолет изглежда почти идентичен с F-35. Мненията на експертите не са едностранчиви. Някои твърдят, че самолетът е изцяло независима разработка, която прилича на американския F-35, поради еднаквите цели на машините, продиктували и сходните инженерни решения.

Други обаче смятат, че китайците са си спестили десетки години на разработване и милиарди долари инвестиции, като са хакнали сървърите на Пентагона и са откраднали плановете на F-35.

Макар да нямаме възможност да дадем точен отговор, то FC-31 съчетава елементи от F-22 и F-35. Това е така, защото самолетът има два двигателя и по-голям отсек за оръжия, спрямо F-35. Това го поставя по-близо до F-22. Въпреки това размерите и формите му са почти идентични с тези на F-35. Това от своя страна е логично, тъй като F-35 е по-нов самолет, който освен това ще бъде доста по-масов от F-22.

За разлика от F-35, FC-31 не може да излита и каца вертикално. Изтребителят може да носи 2000 килограма във вътрешността си и и още 6000 на външни пилони.

Бойният радиус е 1250 километра, а максималната скорост 2200 км/ч. Знае се, че самолетът използва радар с активна фазирана антенна решетка.

По думите на специалисти от Пентагона, FC-31 би превъзхождал американските самолети от четвърто поколение F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, и F/A-18E/F Super Hornet. Що се отнася до американските самолети от пето поколение, там нещата ще зависят от електрониката, радарите и подготовката на пилотите.

Относно стелт възможностите, китайците обясняват, че са комбинирали ефектите на геометрията с поглъщащо радарните вълни покритие. От Пекин разясняват, че FC-31 е още в своята прототипна фаза и самолетът би имал различен вид на двигателите.

Според западните експерти именно двигателите са най-големия проблем за китайската авиационна индустрия, но изглежда се прави всички възможно за бързото му решение.

Очаква се една бройка от самолета да струва най-много 70 милиона долара, като той би могъл да се използва от военноморската авиация на Китай. Предвид проблемната история на F-35, и опростяването на части от дизайна на FC-31, някой наричат самолета по-добро копие от оригинала.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар