Китай, Южна Корея и Япония с първа тристранна среща от години

Китай, Южна Корея и Япония с първа тристранна среща от години

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония ще проведат първата си тристранна среща от четири години насам в Сеул на 26 и 27 май, съобщи канцеларията на южнокорейския президент, цитирана от Ройтерс.

В неделя южнокорейският президент Юн Сук-йол ще проведе двустранни преговори поотделно с китайския премиер Ли Цян и с японския премиер Фумио Кишида, а в понеделник ще се състои тристранната среща, уточни южнокорейски съветник по въпросите на националната сигурност.

След тристранната среща се очаква лидерите да направят съвместно изявление по теми, свързани с шест области, включително икономиката и търговията, каза на брифинг южнокорейският представител, цитиран от БТА.

През 2008 г. Южна Корея, Япония и Китай се договориха да провеждат среща на върха всяка година, за да стимулират регионалното сътрудничество, но заради неразбирателства и заради коронавирусната пандемия на срещите бе поставена пауза. Последната тристранна среща се състоя в края на 2019 г.

Сега тримата лидери ще се срещнат в момент, в който Южна Корея и Япония работят за подобряване на връзките помежду си, които бяха обтегнати от исторически спорове, и същевременно задълбочават тристранното партньорство със САЩ в областта на сигурността на фона на засилващото се съперничество между Пекин и Вашингтон.

Китай вече предупреди, че усилията на Съединените щати за по-нататъшно подобряване на отношенията със Сеул и Токио могат да станат причина за подклаждане на напрежение и конфронтация в региона.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар